Connected Buildings

Connected buildings, wat zijn dat eigenlijk? Connected buildings betekend letterlijk ‘verbonden gebouwen’. In essentie beschrijft dit perfect wat het is, meerdere slimme gebouwen die met elkaar in verbinding staan. Hierdoor kunnen ze met elkaar praten. Dit levert een aantal voordelen op, waaronder de mogelijkheid om opgewekte energie onderling te kunnen herverdelen middels zogenaamde ‘smart grids’.

Smart buildings

Voordat we gebouwen kunnen verbinden moeten de gebouwen ‘smart’, ofwel slim zijn. Smart buildings zijn gebouwen welke als het ware met u ‘meedenken’ of zelfs voor zichzelf denken. Dit doen ze op basis van een grote hoeveelheid sensor data, ofwel big data. In een gebouw kan vrijwel altijd een groot gedeelte van de systemen zonder teveel aanpassingen geïntegreerd worden in een smart building. Heel veel alledaagse apparaten hebben al slimme technologie ingebouwd, waardoor 80% van de gebouwen al ‘smart-ready’ zijn.

connected-buildings

IoT (Internet of Things) staat centraal in een Connected building

Smart ready naar smart

Omdat gebouwen veelal al in grote mate smart-ready zijn kunnen we met een relatief kleine inspanning van een ‘gewoon’ gebouw een slim gebouw maken. In plaats van een gebouw dat kostbaar is om te onderhouden wordt het geconverteerd naar een gebouw dat met de gebruikers meedenkt. Het gebouw helpt u met energie besparen en heeft alle ICT-systemen standaard gekoppeld. Met onze APi is het zelfs mogelijk om de databases te gebruiken voor integratie met andere datasets. Hierbij kan u denken aan domotica systemen, Smart Grids, kassasystemen en weerdata.

Maar hoe denkt een gebouw met u mee? Door middel van artificial intelligence.

artificial-intelligence

Artificial Intelligence, de intelligentie van een machine

Artificial intelligence in een gebouw

Artificial Intelligence (AI) betekend letterlijk kunstmatige intelligentie. Het beschrijft de intelligentie van machines.
Uit de enorme hoeveelheden data die beschikbaar is in een slim gebouw kan onze AI mogelijke verbeteringen (optimalisaties) en fouten (onderhoud) detecteren. Door de aanwezige techniek in een gebouw te koppelen aan de AI kunnen wij de werking van het gebouw analyseren. Hierdoor kunnen wij eenvoudig inzicht in energieverbruik en slechter- of niet functionerende onderdelen geven. Dit visualiseren wij op ons cloudplatform Climatics.

Het ‘inleren’ van de AI

Elk gebouw heeft andere prioriteiten. Als voorbeeld zetten we hier drie mogelijke prioriteiten op een rij:

  1. Maximaal comfort voor de aanwezigen realiseren
  2. Het energieverbruik zoveel mogelijk minimaliseren
  3. Het gebouw zo veilig mogelijk houden

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden. Onze Artificial Intelligence kan u helpen om één of meerdere van deze doelen te bereiken. Door eenvoudig feedback van de gebruikers te ontvangen kan de AI (het gebouw) leren wat als prettig wordt ervaren. Heeft u zelf een ambitieuze of unieke visie op uw gebouw? We zijn altijd aan het innoveren en kijken graag samen met u naar de mogelijkheden voor uw specifieke situatie.