Energietransitie

De energietransitie, connected buildings en smart cities zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voordat we uitleggen waarom, is het goed om te weten wat de energietransitie precies is. De energietransitie is een beleidsdoel van de internationale gemeenschap om van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas, naar duurzame energiebronnen over te stappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonne- en windenergie. Een van de belangrijke stappen in de energietransitie is meer gebruik te gaan maken van slimme, duurzame en energiebesparende technologie. Dát is waar connected buildings en smart cities een rol gaan spelen.

energie-overzicht

Verbruik en opwekking zoals te zien op Climatics

Inzicht in energieverbruik

Een connected building hangt vol sensoren. Deze sensoren geven veel data over het gebouw, wat vertaald kan worden naar, onder andere, inzicht in het energieverbruik. In de energietransitie is één van de eerste stappen inzicht in het energieverbruik. Het is immers lastig energie te besparen wanneer u niet weet waar het energieverbruik vandaan komt. Ons cloudplatform Climatics maakt gebruik van de sensoren in een gebouw om, onder andere, uw energieverbruik duidelijk in kaart te kunnen brengen. Het is hierdoor eenvoudig vast te stellen wat uw energieverbruik is en hoe u deze kan verminderen. Wanneer dit in kaart gebracht is kunnen we naar de volgende stap, het reduceren van energieverbruik.

energiereductie

Eerst besparen, dan meer (duurzaam) opwekken

Energiereductie

Alle gebouwen die met Climatics worden gemonitord kunnen we op continue basis optimaliseren. Zeker voor gebouwen die veel energie gebruiken en hoge eisen stellen aan comfort levert dit veel op. Energiereductie is veelal een lagere en duurzamere investering dan meer energie (duurzaam) opwekken.

Diffuus ventileren – Climotion

Voor het verder reduceren van energieverbruik leveren wij de Climotion software. Dit is een klimaatsturing welke aanzienlijk minder energie verbruikt (30 – 70%) en voor een beter comfort zorgt dankzij diffuse ventilatie. Daarnaast ontwikkelen wij continue nieuwe soft- en hardware om een grote energiereductie mogelijk te maken. Recent hebben wij slimme meedenkende software ontwikkeld, welke automatisch optimalisatie- en onderhoudssuggesties aan u doet. Met deze software wordt uw gebouw slimmer en duurzamer, twee vliegen in één klap! De volgende stap is het zorgen dat alle onderdelen van uw gebouw goed samenwerken.

predictive-maintenance

Een slimme installatie in een Deens zwembad

Voorspellend onderhoud

Minder energie verbruiken wordt pas efficiënt wanneer alle onderdelen van uw gebouw goed samenwerken. Wanneer onderdelen versleten zijn of beginnen minder te presteren detecteert Climatics dit doormiddel van zogenaamde ‘Anomaly Detection’. Dit betekend dat het systeem weet wanneer een onderdeel zich ‘abnormaal’ begint te gedragen. Op basis van deze detectie kan onderhoud geadviseerd worden, voordat het onderdeel lange tijd teveel energie gaat verbruiken. Dit noemen we predictive maintenance, voorspellend onderhoud.

Leren van andere gebouwen

Door meerdere slimme gebouwen aan elkaar te verbinden krijgt u een geheel aan gebouwen dat samenwerkt. Zo kunnen bijvoorbeeld stroompieken onderling opgevangen worden en opgewekte energie slimmer verdeeld worden. Zo legt u de basis voor uw eigen smart grid! Gebouwen kunnen ook onderling vergeleken worden op energieprestaties. Op die manier wordt het eenvoudiger om knelpunten op te sporen en beter te optimaliseren. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk, nieuwsgierig naar wat er voor uw gebouw mogelijk is?

Meer over Connected Buildings

Gerelateerd: