Schouwburg De Lawei, Drachten

 

Project: Schouwburg de Lawei

Systeem: Climotion 1 kanaals

Opdracht: Renovatie

Schouwburg de Lawei


Schouwburg de Lawei is één van de grootste schouwburgen van Nederland.  De schouwburg is gelegen in de noordelijke provincie Friesland, in Drachten. Drachten is de tweede stad van Friesland en de stedelijke kern van de gemeente Smallingerland. Ze staat bekend om haar culturele voorzieningen met een sterk regionale uitstraling.

Cultureel belang

Schouwburg de Lawei opende in 1960 haar deuren. Sindsdien vervult ze een belangrijke regionale functie op cultureel gebied. Er vinden jaarlijks ongeveer 270 professionele voorstellingen plaats. Daarnaast vinden er vele andere evenementen als congressen, seminars, hafabrawedstrijden, presentaties, symposia en lezingen plaats.

schouwburg-de-lawei

Schouwburg de Lawei, voorzijde

Renovatie en modernisatie

In 2015 was de hoognodige renovatie van het gebouw voltooid. Schouwburg de Lawei werd in mei 2015 weer feestelijk geopend. Er was sprake van een zogenaamde ‘vernieuwbouw’. Naast de nodige onderhoud- en herstelwerkzaamheden is er een nieuw klimaatsysteem geplaatst.

BaOpt / Climotion 1 kanaalsysteem 

Met minimale aanpassingen in het bestek kon het BaOpt / Climotion systeem worden opgenomen met als resultaat een hypermoderne klimaatsturingsinstallatie. Dit heeft geleid tot een groter comfort en energiebesparingen. Dankzij ons ACS Climatics gebouwbeheersysteem is het gebouw volledig op afstand via het internet te benaderen. Climatics is gekoppeld aan het boekingsprogramma voor de zalen en lokalen.

De grote zaal in schouwburg de Lawei

Een bijzonder complex 

Het bijzondere complex van Schouwburg de Lawei leent zich uitstekend voor het BaOpt / Climotion systeem. Er is een grote variëteit in functies binnen het gebouw. Binnen het gebouw bevinden zich onder andere theaterzalen, vlakke vloerzalen, danszalen, multimediazalen, congresruimten, foyers, een restaurant, leslokalen en kantoren. Al deze ruimten komen samen in de zogenaamde slagader van het gebouw.

Last minute keuze 

De aanbesteding was al in volle gang toen de BaOpt / Climotion-regeling begin juli 2013 aan de directie van De Lawei werd geïntroduceerd.In een zeer korte periode heeft de bouwdirectie (Arcadis en De Lawei) samen met ACS gekeken naar de mogelijkheden voor implementatie van het BaOpt / Climotion systeem. Dit bleek met minimale aanpassingen mogelijk te zijn, gezien het gebouw zich zeer goed voor het systeem leent.

Meer weten over onze projecten?

Neem contact met ons op