De Schelp

 

Project: Renovatie zwembad ‘De Schelp’, Bergen op Zoom

Opdracht: Implementatie Climotion

Opdrachtgever: KIN Installatietechniek

 

De Schelp

Toen er roest werd ontdekt in de hoofddraagconstructie van zwembad De Schelp in Bergen op Zoom, besloot de gemeente het gebouw volledig te renoveren. Het zwembad gaat een heel nieuwe “look en feel” krijgen, volgens Ton van Wijk, de projectleider van gemeente Bergen op Zoom. Met gietvloeren kleuren die qua kleur overlopen van droog naar nat zand, en met blauwe tegels om schuimkoppen na te bootsen.

pasted image 0

De grootste aanpassing zit misschien nog wel in het onzichtbare

Een constante, homogene temperatuur

Maar de grootste aanpassing zit misschien nog wel in het onzichtbare: naast de aandacht voor de uiterlijke details, wordt er veel aandacht besteed aan de duurzaamheid en het comfort van het zwembad. Het gebouw wordt volledig uitgerust met een klimaatsysteem van ‘Climotion’ en de huidige regeltechniek wordt vervangen door eigen ontwikkelde hardware genaamd ‘Climatics’. Zo kan er een constante, homogene temperatuur worden gehandhaafd. En dat niet alleen: deze aanpassing maakt het voor de beheerders van De Schelp ook nog eens mogelijk om het gebouw op afstand aan te sturen en te monitoren, en daardoor het verbruik inzichtelijk te maken.


Voorheen kampte het gebouw met temperatuurverschillen van soms wel 15 graden: hoewel het wateroppervlak altijd 30 graden was, kon de temperatuur bovenin de tribune oplopen tot over de 40 graden – niet zo comfortabel wanneer je vanaf de tribune je kind wilt zien afzwemmen. Met de luchtbehandeling van Climotion zijn deze temperatuurverschillen verleden tijd. En dat is goed voor mens én milieu, aangezien dit nieuwe klimaat flink kan besparen op de stookkosten. Ook aan de kwaliteit van het water is gedacht. De nieuwe zuiveringsinstallatie zal niet meer werken op basis van chloor, maar op zoutelektrolyse. Dit zorgt voor een betere kwaliteit en een minder sterke chloorlucht.

pasted image 0 (1)

Voorheen kampte het gebouw met temperatuurverschillen van soms wel 15 graden

Een duurzaam alternatief

Met het oog op duurzaamheid besloot de gemeente om het buitenbad volledig te verwijderen. Het buitenbad vroeg veel energie voor verwarming en verversing van het water, en werd bovendien nog weinig gebruikt. Het bad wordt daarom vervangen door een ‘spraypark’: een soort buitenspeeltuin met watersproeiers en andere speelelementen (onderstaande afbeelding is een voorbeeld).

unnamed

Het buitenbad vroeg veel energie voor verwarming en verversing 

Klaar voor de toekomst

Naar verwachting opent De Schelp haar deuren in september dit jaar. Bezoekers kunnen dan genieten van een mooier, comfortabeler en duurzamer zwembad dat helemaal klaar is voor de toekomst.